Vidalı Diş Olarak Bilinen İmplant Nedir? İşte Tüm Detaylar
Ağızdaki eksik dişler, hem estetik açıdan, hem de öğün tüketimini zorlaştırması açısından yaşam kalitemizi düşürüyor. Eskiden bu durumun telafisi için yapılan uygulamalar, yaşam kalitemizi bir miktar artırsa da beraberinde yeni problemlere sebep olabiliyordu.
Çünkü eski yöntemlerle yapılan takma diş uygulamaları;
- Protezle yapıldığında konuşmayı ve öğün tüketimi güçleştirebiliyor,
- Vuruklara sebebiyet verip, ağrılı bir sürece dönüşebiliyor,
- Diğer dişlere köprü yapıldığında diş estetiğini bozabiliyor,
- Sağlıklı dişlerin kesilmesi, delinmesi, törpülenmesi gibi olumsuz müdahaleler gerektirebiliyor.
Eski yöntemler halen daha uygulanıyor olsa bile eksik dişi olan hastalar artık yeni implant tedavisini tercih ediyorlar çünkü implant diş tedavisi, gerçeğe en yakın görüntü ve konforu sağlayan yöntemdir.
İmplant yaptırmayı düşünenlerin bir miktar kaygılarının veya soru işaretlerinin olduğunu biliyoruz. Bu yazıda, implant diş tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlamaya çalıştık.
- İmplant Nedir?
- İmplant Nasıl yapılır?
- Pahalı mıdır?
- Ağrılı veya Acı Verici midir?
- İmplant zararları neler, zararı var mı?
Öncelikle implant nedir ve nasıl yapılır sorusunu kısaca cevaplayalım:
1) İmplant Nedir?
İmplant, sözcük anlamıyla canlı dokulara entegre edilen cansız (yabancı) cisimleri ifade eder. Dental implant ise diş tedavisinde kullanılan ve vidaya benzeyen titanyum malzemeye denir. Özetle, eksik
dişlerin yerine takılıp, diş kökü görevi gören vidalara implant denir. Bu nedenle halk arasında vidalı diş olarak da tabir edilmektedir.
Çağımızda implant diş, ağızdaki eksik dişlerin yerine kullanılan en doğal görünümlü ve en iyi sonuçlar veren uygulamadır. Hızla yaygınlaşmasının ve sıkça tercih edilmesinin sebebi de budur.
Fiyat, randevu, bilgi ve diğer detaylar için Kocaeli – Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi irtibat:
2) İmplant Nasıl Yapılır?
Öncelikle eksik dişin olduğu bölgede, kemik yapısının uygunluğu kontrol edilir. Röntgen veya tomografi ile kemik kalınlığı, doku uygunluğu gibi kontroller tamamlanır. Sonrasında vida şeklinde tasarlanan titanyum malzemenin bu bölgeye yerleştirilmesi için uygun tıbbi cihazlarla kemikte bir oyuk açılır. Açılan boşluğa implant yerleştirilir.
Kök görevi görecek olan bu vidanın, kemikle kaynaşması için 2-3 ay süre geçmesi gerekmektedir ancak bu süreçte vidanın (implantın) üzeri boş bırakılmaz; geçici bir takma diş ile kapatılır.
2-3 ay sonra tekrar diş hekimine gidildiğinde, tekrar röntgen çekilir. Bu defa implantın kemikle kaynaşıp, kaynaşmama durumu kontrol edilmiş olur ki genellikle bu süre zarfında kaynaşma gerçekleşir. Bu aşamada sıra diş etini alıştırmaya gelmiştir. Lokal anestezi ile diş eti hafif açılır ve alıştırma protezi yerleştirilir. Üzerinden 7 gün geçince artık diş eti de yeni takılacak kalıcı proteze uyumlu hale gelir. Son olarak kalıcı porselen diş hazırlanr ve implantın üzerine sabitlenerek süreç tamamlanır.
Vidalı diş olarak tabir edilen implantın yapımı anlattık. Peki bu işlem pahalı mıdır? İmplant fiyatları ne kadar?
3) İmplant Tedavisi Pahalı mıdır?
Pahalılık her ne kadar göreceli bir kavram olsa da diğer diş tedavileriyle kıyaslandığında bu işlemin maliyeti biraz daha fazladır. Tedavinin maliyetini artıran en önemli faktör, kullanılan malzemelerin hammadde olarak oldukça değerli olmasıdır. İmplant fiyatını etkileyen bir diğer faktör ise yapılacak tedavinin detaylarında gizlidir.
- Uygulama, hangi müdahaleleri gerektiriyor?
- Mini dental implant mı?
- Kemik yapısında cerrahi bir müdahale mi?
- Hangi marka ürün kullanılacak?
Bu ve benzeri soruların, muayene sonrası belirlenecek cevapları implant tedavisinin fiyatını etkilemektedir. Bu nedenle fiyat vermek oldukça güçtür.
Yapacağınız araştırmalarda, tıpkı hasta anketlerimizde olduğu gibi, bu tedaviyi yaptıran hastaların neredeyse tamamının, ödedikleri bedele fazlasıyla değdiğini ve asla pişman olmadıklarını gözlemleyebilirsiniz. Serbest paylaşım platformlarında (forumlar, bloglar vb.) bu deneyimler sıklıkla paylaşılmaktadır.
Aşağıdaki yorum alanında kolayca soru sorabilir veya konu hakkındaki deneyimlerinizi paylaşarak diğer ziyaretçilerin araştırmalarına destek olabilirsiniz.
4) Ağrılı veya Acı Verici Bir Tedavi Süreci midir?
Esasen modern tıpta ağrı ve acı durumu her alanda minimuma indirilmiştir. Bu alanlardan biri de implant tedavisidir. Genel veya lokal anestezi ile yapılacak işlemlerde acı yönüyle, diş aldırmaktan farklı bir deneyim yaşanmamaktadır. Yani, katlanması güç acı ve ağrı durumu söz konusu bile değildir.
Uygulama sonrası anestezinin etkisi geçtikçe ufak tefek ağrılar çok normaldir. Bu ağrılar da katlanılmaz boyutta değildir ve diş doktorunuz tarafından ağrı kesici ilaç reçete edileceği için kolaylıkla atlatılır.
Elbette implant tedavisinin uzman hekim tarafından yapılmış olması çok önemlidir. Aksi durumda diş etinizde ve kemik yapısında oluşabilecek gereksiz tahribatlar, gereksiz acı ve ağrılara dönüşebilir. Bu tür olumsuz sürprizlerle karşılaşmamak için implant tedavisini, alanında uzman doktorlardan ve güvenilir diş hastanelerinden almış olmanız önemlidir.
2006 yılında Kocaeli’de bir ilke imza atan, yalnızca ağız ve diş sağlığı alanında hizmet veren uzman kadromuzdan bilgi almayı unutmayın. 2018 güncel uygulamalar ve süreçler hakkında bilgi almak için aşağıdaki irtibat numarasını arayabilirsiniz.
Kocaeli – Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
5) İmplant Zararları ve Yararları (Avantajlar-Dezavantajlar)
İmplant diş tedavisinde, diş kökü görevi görecek malzeme, titanyumdan yapıldığı için alerjik problemlere neden olmaz. Bazı bünyeler o kadar hassastır ki ortopedide sıklıkla kullanılan ve vücuda uyumu en yüksek olan titanyumu bile reddedebilirler. Yine de bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Olabilecek bir diğer olumsuzluk ise diş etinin çekilmesiyle vidanın açığa çıkabilme ihtimalidir. Bu ihtimaller, genellikle hastanın ağız sağlığına dikkat etmediği durumlarda görülür. Eğer diş hekiminizin tavsiyelerine uyarsanız bu tür problemlerle karşılaşmazsınız. Özetle: İmplant zararları, yok denecek kadar azdır; düşük olasılıktır.
Öte yandan avantajları şu şekildedir:
- Dişe takılan köprü veya hareketli protezler gibi rahatsızlık vermez.
- Tıpkı doğal dişiniz gibi güzel ve sağlam olur.
- Oldukça uzun ömürlü olması nedeniyle kalıcı bir çözümdür.
- Diş estetiği açısından en iyi sonucu elde etmek mümkündür.
- Uygulama esnasında komşu dişlere zarar vermez/müdahale etmeyi gerektirmez.
- Verdiği güven hissiyle psikolojik ferahlığa ve özgüvene kavuşmanızı sağlar.
- Pahalı gibi görünse de tekrar tekrar işlem yapmayı gerektirmediği için uzun vadede tasarruflu bir yöntemdir.
Konu, genel anlamıyla insan sağlığı olduğu için implant tedavisinin de mutlaka köklü ve güvenilir kurumlarda yapılması, olası riskleri ortadan kaldıracaktır. İzmit – Kocaeli’de uzun yıllar hizmet veren, uzmanlık alanı ağız ve diş sağlığı olan Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne danışmak için arayın: