Diş Teli Taktırmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Diş Teli Taktırma, Fiyat ve Tedavi Süreci Hakkında Önemli Bilgiler

Diş teli taktırmayı düşünüp, çeşitli soru işaretleriyle kafası karışan herkesin pür dikkat okuyacağı, çok özel bir yazı hazırladık. Önce “diş teli nedir”i kısaca açıklayıp, diş teli çeşitleri, fiyatları ve diş teli tedavisi hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlayalım.

İşte, diş teli taktırmak için bilinmesi gereken her şey!

Diş Teli Nedir?

Düzensiz dizilimde, çapraşık ve benzeri bozukluklarda olan dişlerin düzeltilmesi için tedavi sürecinde kullanılan aparatlara diş teli denir. Diş teli tedavisinde temel olarak, dişe yapıştırılan kare şeklindeki braketler ve braketlere takılan ark telleri kullanılır. Ark telleri, braketlere hafif bir kuvvet uygulayarak, dişlerin zamanla belirli bir düzene kavuşmasını sağlar. Elbette dişlerdeki bozukluğun türüne ve seviyesine göre farklı malzemeler de kullanılabilir.

Ortodonti Uzmanı

Diş Teli Kaç Yaşına Kadar Takılır, Kimler Tel Taktırmalıdır?

Dişlerinde çapraşıklık, düzensiz dizilim ve benzeri sorunlar olan çocuk, genç veya yetişkin herkes diş teli tedavisi yaptırabilir. Dişe tel takma işleminde, üst yaş sınırı yoktur. Bu nedenle, “diş teli kaç yaşına kadar takılır” sorusundan ziyade, “kaç yaşından itibaren takılır” sorusuna odaklanmakta fayda var.

5 yaş altı çocuklar için tel tedavisi tavsiye edilmez. İdeal yaşın ise 8 yaş ve üzeri olduğunu belirtmek gerekir. Bu konuyu eğer 8 yaş altı çocuğunuz için araştırıyorsanız pedodonti uzmanına danışmanızda fayda var.

Kocaeli – Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

Diş Teli Fiyatları Ne Kadar?

Diş teli fiyatları, tedavi süresi, dişlerdeki bozukluk düzeyi, kullanılan malzeme gibi birçok faktörden etkilenir. Örneğin, bazen sadece üst dişlere tel takımı gerekebilir. Bu durumda sadece üst diş teli fiyatları vermek gerekebilir. Ya da görünmeyen diş teli, şeffaf diş teli gibi seçenekler fiyatı belirleyici ana faktörler olabilir.

Her ne olursa olsun, toplam maliyeti belirlemek için  fiyatı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi gerekir. Kocaeli – Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ni arayarak fiyat aralığı ve taksit seçenekleri hakkında ön bilgi alabilirsiniz.

Tel Taktırma İşlemi Ağrılı veya Acı Verici midir?

Diş teli tedavisi; en acısız, en ağrısız  diş tedavilerinden biridir. Tel takımı sırasında canınız yanmaz çünkü diş üzerine yerleştirilen braketler, yapıştırma işlemiyle sabitlenmektedir. Diş yüzeyine herhangi bir delik açılması gibi durumlar söz konusu değildir. Braketler yapıştırıldıktan sonra ark demirleri, braketlerdeki uygun oluklardan geçirilerek sabitlenmektedir.

Tel taktırmak için diş çekilmesi gerekir mi” şeklinde sorular sık sık geliyor. Evet, bazı durumlarda gerekir, bazı durumlarda gerekmez. Ağız ve diş sağlığı konusunda düzenli destek alıyorsanız muhtemelen sizin için gerekmeyecektir. Uzun süredir diş sağlığınızı aksatıyorsanız, mesela ağzınızda çürükler varsa tel takmadan önce çürüklere müdahale etmek gerekecektir. Çürükleri temizleme veya çürük diş çekme işlemi uygulanabilir.

Bazen de süt dişlerin dökülmemesi, olması gerekenden fazla dişinizin olması gibi durumlarda, diş teli taktırmak için, bazı dişlerin çekilmesi gerekebilir. Bunlar, nadir karşılaşılan durumlar olmakla birlikte, ağız sağlığınız için önemli müdahalelerdir. Bu işlemlerin hiçbiri katlanılamaz ağrı veya acılara sebebiyet vermez.

Elbette tel takma işleminin herhangi bir diş doktoru tarafından değil; ortodonti uzmanı diş doktoru tarafından yapılıyor olması önemlidir.

Siz de sorularanızı aşağıdaki yorum alanında, kolayca sorabilirsiniz. Dilerseniz, konuyla ilgili deneyimlerinizi de paylaşabilirsiniz. Yorumlarınız, tüm ziyaretçiler için oldukça önemli.

Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır?

Dişlerdeki bozukluk durumu, tedavinin ne kadar süreceğini belirleyen en önemli faktördür. Bazı küçük bozukluklar 5-6 ay içerisinde düzeltilebilir. Bununla birlikte, dişlerde büyük oranda  bozukluk varsa tedavi süresi 2 yıldan uzun da olabilir. Bu, alışması zor bir süreç değildir. Tel taktıranların büyük bir bölümü 2-4 hafta içerisinde tellere alışmakta; hatta bir kısmı, zaman zaman ağzında tel olduğunu unutabilmektedir.

Diş teli ne kadar süre takılır” sorusuyla birlikte, “ne sıklıkla kontrol gerektirir” sorusu da sıkça sorulmaktadır. Tedavi süresince aylık kontrollerinizi düzenli yaptırmanız tavsiye edilir. Kontrol sıklığı konusunda ortodontist uzmanınız en doğru takvimi, size özel oluşturacaktır.

Uzman ortodontistlerden, uygun ödeme koşulları ile profesyonel destek almak için bilgi hattımızı arayabilirsiniz:

Tel Çeşitleri Nelerdir?

Ortodontide dişlere uygulanan tüm düzeneklere aparey adı verilir. Bu nedenle gruplara ayırması bir hayli zordur. Bu yazıda, –kafa karışıklığını önlemek için– tüm apareyler hakkında değil; en sık tercih edilen tel çeşitleri hakkında bilgi verdik. Teller arasındaki farklılığı genellikle, diş yüzeyine yapıştırılan braketler (kare şeklindeki küçük aparatlar) belirler.

  1. Şeffaf Diş Teli: Braketlerin, diş rengi ile aynı olduğu, porselen veya şeffaf yapılardaki düzeneklerdir. Diş estetiği açısından metal braketlere göre daha şık göründükleri kabul edilir ancak metal braketler kadar dayanıklı değildirler. Bu yüzden bakımları biraz daha hassasiyet gerektirir.
  1. Metal Diş Teli: En dayanıklı braket türüdür. Bu nedenle en çok kullanılan tel çeşidi olarak bilinirler. Dişlerin estetik görünümü açısından şeffaf braketler kadar cazip görünmeyebilirler. Yine de hatırlatmak gerekir: Telin çeşidini ortodonti uzmanıyla birlikte belirlemek en doğrusudur.
  1. Görünmez – Lingual Diş Telleri: Lingual braketler, “görünmez” olarak adlandırılırlar çünkü dişin ön kısmına değil, iç kısmına takılırlar. Ağzınızı kocaman açmadığınız sürece, karşınızdakinin bu telleri görmesi neredeyse imkansızdır. Estetik kaygıları olan ergen yaş grubunun ve yetişkinlerin sık tercih ettiği bir tel çeşididir. Bazen şeffaf teller için de “görünmez” tanımlaması kullanılmaktadır.
  1. Diğerleri: Kapaklı, damon, seramik, renkli braketler de mevcuttur. Telsiz ortodonti tedavisi için kullanılan şeffaf plaklar da diş düzeltme için alternatifler arasındadır.

Hatırlatma: Diş teli fiyatları, yukarıdaki malzemelere göre farklılık gösterebilir.

Telleri Çıkarınca Dişlerde Tekrar Bozulma Olur mu?

Dişler daima hareketlidir. Bu nedenle tellere veda ettiğiniz ilk dönemlerde dişleriniz eski pozisyonuna dönmeye çalışabilir. Bu durum sizi korkutmamalı çünkü çözümü çok basittir. Dişleriniz, yeni düzenine alışana kadar çeşitli apareylerle desteklenmesi gerekir. Ortodonti uzmanınızın yönlendirmelerine uyduğunuz sürece dişleriniz bozulmaz.

“Peki, dişlerimde iz kalır mı?”

Hayır, braketler çıkarıldığında, basit bir temizleme işlemiyle tüm izler yok edilir ve dişlerinizde tel izi kalmaz. Telleri çıkardıktan sonra, hayal ettiğiniz gülüşe sahipsiniz.

Kusursuz bir tedavi süreci için Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nden bilgi alınız:

Diş Tellerinin Bakımı ve Fırçalama Yöntemleri

Tellerin bakımı, sanılanın aksine oldukça kolaydır. Özellikle yapmanız gereken, tıpkı tel takmayan insanlar gibi dişlerinizi düzenli fırçalıyor olmaktır. Düzenli fırçalama, tel takan kişiler için çok önemlidir çünkü tellerin aralarında birikecek yemek parçaları çeşitli diş problemlerine sebep olabilmektedir. Günde 2-3 kez dişlerinizi fırçalamanız, tel taktığınız süre boyunca önemlidir.

Tel takan kişilere yumuşak uçlu diş fırçası önerilir. Motorlu veya sert uçlu fırçalar önerilmemektedir.

Özetle: Uygun diş fırçasıyla düzenli fırçalama yaptıktan sonra dişlerinizin sağlığıyla ilgili hiçbir kaygıya gerek yoktur.

Ağzında Tel Olanların Yememesi Gereken Yiyecekler Neler?

Teller, yiyecek seçeneklerinizi çok fazla kısıtlamaz ancak bazı yiyecek ve içeceklerden bir süre uzak durmanız gerekebilir. Bu süreçte elma gibi sert meyveleri ısırarak koparmamak gerekir ama dilimleyerek tüketebilirsiniz. Sert yiyeceklere karşı dikkatli olmakta fayda var. Aynı şekilde yapışkan ve aşırı şekerli gıdalardan uzak durmak faydalı olacaktır. Ağzınızda teller varken asitli içeceklerden de uzak durmanız tavsiye edilir. Çok sık olmamakla birlikte, asitli içecekleri pipetle tüketebilirsiniz.

Teller, Konuşmayı Etkiler mi?

Diş teli taktırdığınız ilk hafta, henüz buna alışık olmadığınız için konuşmanızda ufak tefek değişiklikler olabilir. Tellere alışmanız uzun sürmeyeceği için ikinci haftadan itibaren zorluk çekmezsiniz. “Dişlerde tel varken konuşmak çok zor” gibi olumsuz söylemler, genellikle halk arasında yaygınlaşmış asılsız iddialardır.

Doğru bir diş hastanesi (klinik veya doktor muayenehanesi) tarafından yapılacak diş teli tedavisi, mükemmel sonuçlar doğurur. Her konuda olduğu gibi diş tedavisi konusunda da uzman sağlık merkezleri tercih edilmelidir.

2006 yılında, Kocaeli’de bir ilke imza atan, yalnızca ağız ve diş sağlığı alanında hizmet veren uzman kadromuzdan bilgi almayı unutmayın.

Yorum yapın