Periodontoloji

Diş Eti Estetiği

Diş eti estetiği nedir?

Günümüzde dişeti estetiği (pembe estetik) en az diş estetiği kadar önem kazanmıştır. Sağlıklı, simetrik, hoş görünümlü bir gülüş için doğal dişlerin ve implant destekli protezlerin vazgeçilmezi olarak dişeti sağlığı ve düzgünlüğü ön plana çıkmaktadır.

Diş eti estetiği nasıl ve hangi durumlarda yapılır?

Her dişin dişeti seviyesinin olması gereken standart bir şekli, konumu ve rengi vardır. Bu standart olmadığında gülüş estetiği bozulabilir. Konuşurken veya gülerken fazlaca görünen dişetleri(gummy smile), gülüşünüzü olumsuz etkileyebilir. Yeni teknoloji lazerler ile bu problemler kanamasız ve dikişsiz olarak genellikle tek seansta giderilebilmektedir.

Şiddetli, diş eti çekilmelerinin olduğu durumlarda çekilen dişeti seviyesi yeniden eski ya da olması gereken konuma getirilebilmektedir.

Dişeti rengindeki morluklar ve kızarık görünümlerde lazer destekli soyma (peeling) ile kanamasız ve dikişsiz bir şekilde giderilebilir.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi nedir?

Dişeti sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılmasıdır.

Diş eti çekilmesi görülen yaş grupları nelerdir?

Genç ve erişkin olarak toplumun tüm bireylerinde dişeti çekilmesi görülebilir.

Diş eti çekilmesinin nedenleri nelerdir?

Yanlış veya sert diş fırçalama tekniğiyle diş fırçalama, dişlerdeki konum bozuklukları, yüksek ve anormal frenulumlar, dişeti hastalıkları ve daha önce yapılan hatalı dolgu ve kaplamalar, dişeti çekilmesine neden olur.

Yanlış fırçalamaya bağlı dişeti çekilmesi yaşamamak için dişlerimi nasıl fırçalamalıyım?

Orta sert veya yumuşak bir fırçayla dişetinden dişe doğru süpürme hareketi ile dişler fırçalanmalıdır.

Diş eti hastalıkları, diş eti çekilmesine nasıl neden olur?

Dişeti hastalıkları, dişetinin içinde oluşan iltihabi ve enfeksiyöz bir hastalıklardır. Dişetinin içindeki iltihapla kemik dokusunda erime meydana gelir ve kemikte erimeye neden olur. Dişeti dokusu da kemik dokusunu izleyerek dişeti çekilmesine yol açar.

Diş eti kısmında çekilme olan dişlerimdeki kaplama ve dolgularımı tedaviden sonra kullanabilir miyim?

Dişeti tedavisinden sonra dişeti çekilmesi bulunan ve kenarları açılmış kaplamaların ve dişeti kenarı ile ilişkili dişeti sağlığını kötü etkileyen dolguların değişmesi uygundur.

Diş eti çekilmesi nasıl sorunlara neden olur?

Dişeti çekilmesi, fırçalamanın bozulmasına bağlı olarak; kök çürüklerine, diş üzerinde plak birikmesi, diş hassasiyetine, estetik sorunlara ve ilerleyen durumlarda dişlerin sallanarak kaybına neden olabilir.

Diş eti çekilmesine bağlı olarak diş kaybı yaşar mıyım?

Belli bir seviyenin altında dişeti sınırının olduğu ve dişleri çevreleyen sert doku büyük oranda ortadan kalktığında dişlerde kayıplar yaşanabilir.

Diş eti çekilmesinde tedavi yolları nelerdir?

Öncelikle etken olan etiyolojik faktör kaldırılmalıdır. İltihabi bir dişeti rahatsızlığı varsa öncelikle etkeni olan diştaşı, plak ve iltihap ortadan kaldırılmalıdır. Daha sonra ise hassasiyet ve estetik problemler oluşturan dişetlerinin rekonstriksiyonuna(yeniden yapılandırma) geçilebilir.

Diş dokusu üzerindeki hasarlar nasıl tedavi edilir?

Diş üzerindeki çekilmeye bağlı hassasiyetler çekilmenin boyutu ve hassasiyetine göre, diş üzerindeki hasarlı bölgeye lazer destekli hassasiyet tedavisi, dolgu uygulanması ya da dişin tamamen kaplanmasıyla tedavi edilir. Diğer bir yöntem ise açılan dişetinin cerrahi olarak tekrar kapatmaktır. Böylece yaşanan hassasiyet ve estetik sorunu da ortadan kalkar.

Diş eti cerrahisine hangi durumlarda başvurulur?

Lazer destekli dişeti tedavisinin yetersiz kaldığı açık küretaj işleminin gerekli olduğu durumlarda ve pembe estetiğin bozulduğu çekilmelerin, dişeti sarkmaları ve büyümelerinin giderilmesi amacıyla küçük lokal anestezilerle cerrahi işlemler gerekebilmektedir.

Diş eti cerrahisi uygulaması nasıldır?

Diş eti cerrahisi iki şekilde uygulanır.

Greftleme olarak adlandırılan bu yöntemde, suni materyaller veya hastanın kendi ağzından elde edilen materyallerle, kemik erimesi ve dişeti çekilmesi olan bölge kapatılabilir.

Adına kaydırma denilen bu yöntemde ise çekilme olan bölgesinin yanında; sağlam doku var ise doku çekilmenin üzerine kaydırılarak kapatılır.

Tedavi sırasında acı çeker miyim?

Tedavi lokal anestezi altında yapılır. Ağız içindeki diğer protez işlemleri ve cerrahi işlemlerden bir farkı yoktur. Operasyon sırasında hiçbir ağrı yaşanmaz. Sonrasında ise ağrı kesiciler ile rahatlanabilecek düzeyde 1-2 gün ufak ağrılar duyulabilir.

Dişeti dokusunun cerrahi yöntemlerle bir bölgeden diğer bölgeye taşınması durumunda yani greftleme yapılan kişilerde bazı durumlarda damak içerisinde açık bir yara kalabilir. İlk birkaç gün içinde bu yere herhangi bir şey değdiğinde rahatsızlık hissi verebilir. Bu rahatsızlığı gidermek amacı ile plak yapılmaktadır.  Bu rahatsızlığınız 1 – 2 hafta içinde bütünüyle geçer ve yara bölgesinde hiçbir iz kalmadan iyileşir.

Operasyon sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli ve temel nokta operasyon bölgesini travmadan uzak tutmaktır. O yüzden yediklerinize dikkat etmeli ve sert besinlerden uzak durmalısınız. Tedavi sonucunu etkileyen en önemli faktörlerden biri de operasyon bölgesinin temiz olmasıdır. Ayrıca sigara içen bireylerin operasyon sonrası sigara içmemesi de gerekmektedir.

Tedavi sürecinde, sigara içebilir miyim?

Operasyon sonrasındaki 1 haftalık iyileşme süresinde sigaradan uzak durulmalıdır. Dokunun beslenmesi çok önemlidir. Bölgede yeni bir doku oluşuyor bu yüzden sigara kullanılması doku beslenmesini olumsuz yönde etkiler. Çok yoğun sigara içen hastalara diş eti tedavisinin cerrahi aşamalarının yapılması uygun olmaz.

Diş eti operasyonundan sonra dikiş atılır mı? Atılırsa kaç gün sonra alınır?

Dişeti operasyonlarından sonra dikiş atılması gerekebilir. Dikişler bir hafta veya 10 gün sonra alınır. Ya da kendinden eriyen dikişler kullanıldığında alınması gerekmemektedir.

Diş eti operasyonundan sonra iz kalır mı?

Greftleme yapıldığında greftin yerleştirildiği yerle greftin alındığı yer arasında hafif bir renk farklılaşması olur. Kaydırma operasyonlarında ve yapay greftlerin kullanıldığı durumlarda iz kalmaz.

Diş eti tedavisindeki yenilikler nelerdir?

Diş eti tedavisinde son yıllarda birçok yenilik meydana gelmiştir. Greftleme operasyonlarında çoğunlukla kişiden alınan greftler yerine yapay greftler kullanılır. Bu tedavi sonrasında oluşan konforsuzluğunuzu da giderir. Ayrıca açık küretaj(flep) işlemi lazer teknolojisinin gelişmesiyle kapalı yöntemle dikişsiz bir şekilde yapılabilmektedir.

Frenektomi (Dudak/Dil Bağı Alınması)

Dil, dudak, yanak bağı (frenulum)  nedir?

Dil, dudak ve yanak arasındaki dokularını birbirine bağlanmasını sağlayan ve aynı zamanda dişeti dokusunun hareketlerini sınırlandıran yumuşak mukoza dokusu vardır. Bu yumuşak mukoza dokusuna frenulum denir.

Ağzımızda kaç adet frenulum bulunur?

Kişiden kişiye değişen bir özellik olup hemen hemen her insanda dilin altında bulunabilir. Ayrıca alttaki ve üstteki dişlerin üzerinde ve yanak kısmının arka tarafında olmak üzere birden fazla şekilde bulunur.

Frenulum ağız içerisinde nerelerde bulunur?

Ağızda dilin altında dudaklar ve diş etinin birleşiminde genellikle üst ve alt orta kesici dişler arasında bulunmaktadır.

Frenulumlar ağız sağlığı için hangi durumlarda risk oluşturur?

Olması gerektiğinden büyük ve kalın oldukları durumlarda frenulumlar diş etlerinde hastalığa sebep olabilir. Ayrıca dişin kenarına bağlantıları çok yakın oldukları durumda diş etini aşağı çekerek diş eti çekilmesine de sebep olabilmektedir. Frenumların dil atındaki olması gerektiğinden büyük ve kalın olanlarında bihassa konuşma problemlerine küçük çocuklarda neden olabilirler.

Frenulumlar estetik bakımdan sorun yaratır mı?

Evet yaratır. Özellikle de alt ve üst orta dişler arasındaki bölgede normalden daha kalın ve büyük frenulum olması, dişler arasında diestema denilen boşlukların oluşmasına, dişlerin birleşmemesine ve estetik problemlere neden olur ve estetik sorunlara yol açar.

Frenulumlar fonksiyon ya da estetik sorun çıkardıkları durumlarda neler yapılmalı?

Frenulumların diş etinin çekilmesi veya diş etinde hastalık oluşturabilecek şekilde diş etlerinin kenarlarına yakın yere konulduklarında o konuldukarı yerden uzaklaştırılmaları gerekir. Üstte ve altta bulunan kesici dişler arasında yer alan diestemaya neden olabilir. Bu durumlarda önce frenulum alınmalı sonra dişlerin birleşmesi için ortodontik tedavi uygulanmalıdır.

Frenulum nasıl alınır?

Frenektomi adı verilen bir işlem ile birkaç dakikada alınır.

Frenektomi nasıl yapılır?

Frenektomi işlemleri gelişmiş teknoloji sayesinde genellikle lazer ile gerçekleştirilir.  Lazer kullanımı yapılan işlemlerin daha kısa sürmesini ve kanamasız olmasını sağlar. Bununla birlikte,  aradaki bağ kısmının çok büyük veya derin olması durumlarında, cerrahi işlem uygulanarak çıkartılıp dikiş atmak gerekebilir.

İşlem sırasında acı duyar mıyım?

Frenektomi işlemi, küçük bölgelerde uygulanan cerrahi girişimlerde kullanılan anestezi altında yapıldığından işlem esnasında hiçbir ağrı hissi oluşmaz. Cerrahi işlem sonrasında da düzenli bakım ve ilaç kullanımı sayesinde rahat atlatılır.

Dikişler kaç gün kalır?

İşlem yapıldıktan 7 gün sonra dikişleriniz alınır.

Frenektomiden sonra iz kalır mı?

Hayır, iz kalmaz.